Quines maneres coneixes de classificar el vi? Tots coneixem la classificació tradicional de vi blanc, rosat i negre. Però el vi també es pot classificar segons altres criteris com l’edat, la quantitat de sucre, la denominació o el grau d’alcohol. Avui parlarem de vàries maneres de classificar el vi. Segons el color, segons l’edat o envelliment i segons la quantitat de sucre.

Classificar el vi segons el color

La manera tradicional de classificar el vi és segons el color que s’obté després de la seva elaboració. Segons el seu color, podem trobar vins dels següents tipus:

 • Vi blanc: El vi blanc es realitza, en la majoria de casos, a partir de raïm blanc o verd. Tot i que, en algunes ocasions, aquest vi pot estar fet de raïm vermell, però no s’utilitza la pela d’aquesta fruita. Els beneficis de prendre vi blanc són diversos.
 • Vi rosat: En el cas del vi rosat, durant la producció del vi, aquest està en contacte amb la pela del raïm vermell, cosa que fa que obtingui aquest color vermellós tan característic.
 • Vi negre: Els vins negres s’elaboren a partir del raïm negre. La seva elaboració és bastant senzilla, però s’ha d’anar molt amb compte amb el temps i la temperatura del procés.

Classificar el vi segons la seva edat

Una altra manera de classificar el vi és segons la seva edat o envelliment. Això vol dir que hi ha vins que són produïts per ser consumits al cap d’un temps limitat, mentre que n’hi ha d’altres que milloren amb els anys. A continuació veiem com podem classificar el vi segons aquest criteri, tot i que els períodes de temps poden variar en funció del color del vi.

 • Vi novell. El vi novell, anomenat també vi jove, és aquell que té un envelliment de sis mesos.
 • Vi de criança. Com a norma general, el vi de criança té un envelliment en ampolla de sis mesos, i de divuit mesos en bóta.
 • Vi de reserva. L’envelliment d’un vi de reserva es d’entre sis i dotze mesos en ampolla, i d’entre divuit i vint-i-quatre mesos en bóta.
 • Gran reserva. El vi gran reserva té un envelliment en ampolla d’entre sis mesos i dos anys, i entre un any i mig i tres anys i mig en bóta.

Classificar el vi segons la quantitat de sucre

També podem classificar el vi segons la quantitat de sucre que conté. En funció d’aquest criteri, podem distingir els següents tipus:

 • Vins secs. La quantitat de sucre sol ser inferior a 4 grams per litre.
 • Vins semi-secs. Són vins amb una quantitat de sucre d’entre quatre i dotze grams per litre.
 • Vins semi-dolços. Els vins semi-dolços poden arribar a contenir fins a quaranta-cinc grams de sucre per litre.
 • Vins dolços. La seva quantitat de sucre és superior als quaranta-cinc grams per litre.

Aquests són alguns dels criteris més bàsics i habituals per classificar el vi. Cal tenir en compte que alguns aspectes d’aquesta beguda com, per exemple l’envelliment, variaran en funció de si parlem de vi blanc, rosat o negre.

Recommended Posts

Leave a Comment

1 × 3 =