La beixamel és una de les salses més versàtils que hi ha. Però no tothom és capaç de preparar-la bé. Sempre queden grumolls, o el color no és el que ens agradaria, o es queda el sabor desagradable a farina crua. Per això avui volem donar-te els trucs per preparar la beixamel perfecta, sense grumolls i amb un sabor deliciós.

Els ingredients

Comença per tenir llests els ingredients per a la beixamel perfecta. Solament necessites llet, mantega i farina. Hi ha una regla molt fàcil que pots seguir per tenir les proporcions adequades. És la regla de 50-50-500. És a dir, per preparar una beixamel d’espessor mitjana, necessites 50 grams de mantega, 50 grams de farina i 500 ml de llet. Si vols preparar beixamel per una lasanya o per canelons, pot ser que vulguis una salsa més lleugera. Llavors usa 600 ml de llet. Si, per contra, necessites una beixamel espessa, com la que es posa en les croquetes, usa solament 400 ml de llet.

La preparació

Anem ara a la preparació de la beixamel. Comença per fondre la mantega a foc suau. Quan estigui líquida afegeix la farina a poc a poc, si pot ser amb un colador fi i sense deixar de remoure. La farina s’ha de cuinar perquè perdi el sabor a cru durant uns 10 minuts. Ha de quedar una pasta de color beix.

El truc

El truc per evitar els grumolls és el contrast tèrmic. Si la pasta de mantega i farina està calenta, cal usar llet freda. Si la pasta està freda, cal escalfar la llet abans d’afegir-la. Aboca una part de la llet i remou molt bé. Sense deixar de remoure, afegeix la resta de la llet en un doll fi. Porta a ebullició a foc mitjà durant uns minuts. Després, talla l’ebullició baixant el foc i segueix removent fins a aconseguir una salsa espessa.

El toc final

Al final s’afegeixen les espècies de la beixamel, que són sal, pebre negre o blanca i nou moscada. Una bona manera de conservar la beixamel si no la vols consumir al moment, és tapar-la amb plàstic transparent. Si no vols que es formi una crosta en la superfície de la beixamel, has de col·locar el plàstic de tal manera que toqui la superfície de la salsa. I si vols gaudir d’una beixamel fàcil i ràpida, pots visitar la nostra secció de Línia Salada i tenir-la sempre a punt.

Recommended Posts

Leave a Comment

two × five =