Hi ha moltes persones que pensen que el cava i el xampany són la mateixa cosa, però amb diferent nom. Però la realitat no pot estar més lluny. Hi ha moltes diferències entre el cava i el xampany, encara que també algunes similituds. D’ambdues volem parlar avui i esperem que aquesta informació sigui útil a l’hora de triar entre un o un altre.

Els raïms: la més important de les diferències entre el cava i el xampany

La gran diferència entre el cava i el xampany és que per a l’elaboració del cava s’usen raïms exclusivament blancs. Les varietats que s’empren són Macabeu, Xarel·lo i Parellada. Per contra, per al xampany s’usen raïms blancs de la varietat Chardonnay i raïms negres de les varietats Pinot Noir i Pinot Meunier.

La regió i el clima

Una altra de les diferències entre el cava i el xampany és el clima on creixen els raïms amb les quals s’elaboren. Per aquesta raó apareixen notes de sabor característiques d’aquests diferents vins espumosos. El xampany sol ser més àcid, perquè els raïms amb les quals es fa no maduren bé.

El procés d’elaboració

Tots dos vins espumosos s’elaboren amb el mètode tradicional descobert pel monjo benedictí Dom Perignon. Però aquí resideix una de les més importants diferències entre cava i xampany. El xampany té una criança més llarga que el cava, i a més se li afegeix sucre per augmentar la graduació a causa de la incompleta maduració dels raïms. Aquest procés de flama “xaptalització” i com a resultat el xampany és més suau i dolç que el cava.

Les anyades

Altra de les grans diferències entre el cava i el xampany és que els caves són “mono anyada”. Això vol dir que no es barregen vins ni raïms de diferents veremes, la qual cosa sí que es fa en l’elaboració del xampany. Això se sol fer per contrarestar la qualitat de veremes mediocres.

 

Esperem haver solucionat tots els teus dubtes sobre les diferències entre el cava i el xampany. En cas que vulguis saber més o provar per tu mateix, et recomanem que visitis la nostra secció de Vins i Caves i que gaudis d’aquests vins espumosos en tota la seva esplendor.

Recommended Posts

Leave a Comment

twenty + 14 =