L’ús de condiments és un dels trets més característics de les diferents cuines tradicionals. Cadascun d’ells aporta un sabor específic que ens fa pensar en una tradició culinària o en una altra. Per això és important familiaritzar-se amb ells. Saber com s’usa cadascun d’ells i com reaccionen a diferents processos ens permetrà crear plats d’allò més deliciosos i sorprenents.

Sovint els comensals eviten les espècies en els seus plats perquè tenen la sensació que no són bones per a la salut. Però gens més lluny de la realitat. L’ús de condiments de tot tipus és, en realitat, beneficiós per a l’organisme. Les espècies són, en general, parts de plantes assecades o tractades. Per tant, en consumir-les, també consumim els elements beneficiosos presents en aquestes plantes. Fins i tot les espècies picants són bones per a la digestió. Alguns estudis apunten al fet que ajuden a perdre pes.

A més, els condiments juguen un altre important paper a favor nostre a l’hora d’alimentar-nos bé. L’ús de condiments pot ajudar-nos a menjar més sa sense renunciar al sabor. Si aprenem a usar adequadament les espècies, podem preparar plats d’allò més saludables que segueixen tenint una espurna pròpia. A més, podem anar variant el condiment que usem en la mateixa recepta per crear plats diferents cada dia. Sabent usar les espècies mai ens avorrirem a l’hora del menjar.

Quins tipus de condiments hi ha?

No totes les espècies són iguals ni aporten les mateixes qualitats al plat. Des d’un punt de vista culinari podem diferenciar tres classes de condiments: els elementals, els dolços i els forts.

Condiments elementals

Les espècies elementals són aquelles que es poden afegir a gairebé qualsevol plat. El seu ús depèn dels costums de la regió o dels gustos de l’individu. En general, són condiments amb els quals estem molt familiaritzats. Alguns d’ells són l’all, la ceba, el pebre, el pimentó, la farigola, el llorer o l’alfàbrega.

Condiments dolços

Encara que en diguem dolços, aquests condiments no són exclusius de la rebosteria. Les espècies dolces tenen una aroma que suggereix aquest sabor, però no necessàriament endolceixen tot el plat. Les carns, les pastes i les amanides poden beneficiar-se molt del seu ús. Algunes de les espècies dolces més esteses són el cardamom, el clau, el fonoll, l’anís, la canyella, la vainilla o la nou moscada.

Condiments forts

Dins de la categoria de condiments forts podem trobar algunes de les espècies que hem esmentat com a elementals o dolces. Això es deu al fet que, les espècies poden canviar radicalment si estan crues, assecades o preparades. Les espècies fortes es poden utilitzar per pràcticament qualsevol tipus de preparació. Carns, creïlles, verdures, llegums o arrossos són alguns dels aliments que porten espècies fortes. Aquestes espècies són l’all, la ceba, el julivert, el romaní, l’anet, la mostassa, la cúrcuma i el comí, entre altres.

Ara que ja saps quins tipus d’espècies hi ha, t’animem a que comencis a experimentar amb elles i a crear els teus propis plats i salses d’allò més deliciosos. Si vols saber més o prefereixes les salses i condiments ja preparats, et recomanem que visitis la nostra secció d’Ingredients i Complements. Allà trobaràs deliciosos productes per acompanyar totes les teves creacions.

Recommended Posts

Leave a Comment

eighteen − ten =