El safrà és una de les espècies més cares que existeixen, però també una de les més valorades. Tot i així, sovint dóna la sensació de que les seves característiques són desconegudes per molta gent. Per això a Radi hem volgut explicar-te tot el que has de saber sobre aquest ingredient al qual algunes persones es refereixen com “or vermell”.

Per què és car el safrà?

És cert que el preu del safrà supera al d’altres espècies. No obstant això, hem de dir que hi ha un bon motiu perquè sigui així. El safrà en brins es treu d’unes flors de les que només s’aprofita aquesta petita part. Per aconseguir-ne un kg, podem estimar que s’hauran d’utilitzar més de 100.000 d’aquestes flors.

Has de saber, a més, que el procés de treure els brins de safrà és manual, de forma que el procés per obtenir-lo és llarg. És aquesta característica la que fa pujar el seu preu. Tot i això, tingues present que es tracta d’una espècia molt aromàtica. Per això fa falta molt poca quantitat a l’hora de fer servir el safrà a la cuina.

Com utilitzar-lo?

Ens centrarem en explicar com es fa servir el safrà en brins, i és que hi ha moltes persones que no saben com utilitzar-lo exactament. Pots picar-lo una mica en un morter i repartir-lo pel plat que estiguis preparant, però el que et recomanem és que el torris prèviament.

Per torrar els brins necessitaràs embolicar-los en un tros de paper d’alumini. Després hauràs de passar-los durant uns segons per sobre del foc, mantenint-los a una distància prudencial. Com a alternativa, pots fer servir un encenedor o fins i tot el microones. En qualsevol cas, és molt important que el safrà no es cremi. Si això passa perdràs les característiques d’aquesta espècia tan apreciada.

Una vegada torrats, hauràs de picar els brins fins a convertir-los en pols. Després els barrejaràs amb aigua o fins i tot amb una petita quantitat de brou i ho afegiràs tot al teu plat. El resultat serà el que segur que has observat més d’una vegada a la paella: el safrà donarà un color groguenc al menjar i li aportarà el seu aroma.

Tingues també en compte que aquest color també l’agafaran els utensilis de la cuina si són de fusta. Per això et recomanem que no utilitzis culleres de fusta o eines semblants si no vols que canviïn el seu color.

I com es pot conservar?

El safrà en brins es pot fer servir durant bastant de temps, i és que es conserva durant dos anys. De fet, dura més que el safrà en pols, que només manté el seu aroma durant un any com a molt.

Per optimitzar el procés de conservació, convé que el mantinguis en un lloc sec i fresc, protegit també de la llum. En el cas de que hi hagi molta humitat a casa teva, sempre pots posar-lo a la nevera.

Ja has conegut una mica millor aquesta espècia que aporta un excel·lent aroma als teus plats. A què esperes per començar a experimentar amb el safrà a la cuina?

Recommended Posts

Leave a Comment

10 + twenty =